Vleteren

Brouwerijen

  • De Struise Brouwers
    Bieren als Pannepot, Tsjeeses, Struise Witte en Rosse hebben de laatste jaren aan bekendheid gewonnen. De struise brouwers bezetten dan ook 11 plaatsen in de top 30 beste Belgische bieren. Ondanks hun succes en het feit dat ze alom geprezen worden, blijven ze relatief kleinschalig. Want ze moeten er zelf ook nog plezier aan beleven en natuurlijk is kwaliteit hier het allerbelangrijkste. De brouwerij is enkel toegankelijk de zaterdag van 14u tot 18u. Maar degustaties zijn ook mogelijk, vermits vooraf contact wordt opgenomen met  Carlo Grootaert (0495/28 86 23) of Urbain Coutteau (0494/23 15 75).
  • Sint Sixtus
    In 1838-39 begonnen de paters in de priorij voor het eerst met brouwen van de trappist. In 1945 besliste de abt om de productie in te perken, net voldoende om de abdij te kunnen onderhouden. Het jaar daarop werd het bier onder licentie gebrouwen in de brouwerij Sint-Bernardus te Watou. Pas in 1992 werden de trappisten van Westvleteren opnieuw volledig in de Sint-Sixtusabdij zelf gebrouwen. Dit is trouwens een van de vereisten om het label van Trappistenbier te mogen dragen. De jaarproductie is beperkt tot ongeveer 4.800 hectoliter.
    Tegenwoordig worden er drie bieren gebrouwen: Trappist Westvleteren Blond (5,8°), Acht (8°) en Twaalf (10,2°). In 2005 werd de Westvleteren Twaalf door de website RateBeer.com verkozen tot het beste bier ter wereld. Ook de Westvleteren Acht scoort hoog in de lijstjes. De abdij en de brouwerij zijn niet toegankelijk voor het publiek. De trappisten van Westvleteren zijn enkel te koop voor particulieren in het winkeltje van OC ‘In de Vrede’ (6 flesjes p.p.) of in de brouwerij na telefonische reservatie

WP_20150530_14_36_32_Pro-300x169Westhoek KD’s tocht “Oma’s Geheime Recept”

Er is een nieuwe wandeltocht in Vleteren, speciaal voor kinderen van 8 tot 12 jaar! De Westhoek KD’s tocht “Oma’s Geheime Recept”! De wandeling duurt ongeveer 3 uur. De opdrachten helpen je zoeken naar het ontbrekende ingrediënt. Tussen de opdrachten staan er allerlei leuke recepten uit oma’s kookboek die je thuis kan uitproberen. Er is ook een kleine wedstrijd aan gekoppeld. Na de tocht kunnen kinderen thuis hun eigen bieretiket ontwerpen, en die posten op de facebookpagina van kd’s tocht Vleteren of doormailen naar de toeristische dienst. Uit de inzendingen verloten we een mooie prijs!

Je kan het rugzakje met alle benodigheden afhalen in de Dienst voor Toerisme, Veurnestraat 4, Vleteren. Het kost € 5.

De Zonnegloed

De Zonnegloed is niet zomaar een dierenpark.  Haar populatie aan dieren is hoofdzakelijk opgebouwd met wilde dieren die niet meer terug in de natuur kunnen.  Ze komen uit diverse Europese opvangcentra.  We bieden ze een warme thuis aan voor de rest van hun leven. Een plaats waar dieren deze kansen krijgen, heet een Sanctuary.  Dit betekent een veilig nest, een warme thuis.  Vandaar de naam De Zonnegloed.  In Europa is De Zonnegloed hierin uniek.  Met uw bezoek beleef je niet alleen een leuke een leerzame dag, maar steun je ook de werking van De Zonnegloed vzw in haar werk om dieren te redden.

32783b53-9745-40bd-93b4-da0