Fietsen

Fietsnetwerk Westhoek

fietsnetwerkkaartHet fietsnetwerk is ondertussen voor fietsers uit heel Vlaanderen een gekend begrip. 10 jaar na de start van het knooppuntennetwerk is er veel veranderd. De fietser is geëvolueerd maar ook de infrastructuur is verbeterd. Daarom werd het tijd voor een volledig nieuw fietsnetwerk in West-Vlaanderen. Ook in de Westhoek is er heel wat veranderd. Het nieuwe fietsnetwerk Westhoek is uitgebreider en veiliger met nieuwe fietspaden, fietsbruggen- en tunnels, toegankelijke natuurgebieden, nieuwe bezienswaardigheden, extra rustpunten, duidelijkere knooppuntborden, betere nummering,…
Fietsnetwerkkaart Westhoek
Dit heeft ook gevolgen voor de gekende fietsnetwerkkaarten. De afzonderlijke, oude kaarten van Westhoek Noord en Zuid zijn verdwenen. Voortaan vind je het volledige fietsnetwerk Westhoek op één kaart met voor- en achterzijde.

Vakantiewoning Elzendamme bevindt zich vlakbij knooppunt 60.

Fleternaroute (46 km)Vleterna1-141x300
Deze bewegwijzerde route verkent de hoppestreek tussen Poperinge en Vleteren. De overgangszone tussen zand- en leemstreek vertoont een afwisselend uitzicht: nu eens domineren bossen en parken, dan weer bepalen akkers en lage weiden het landschapsbeeld. Van oudsher is de streek bekend om haar hoppeteelt. Een belangrijk gegeven op deze tocht vormt de vallei van de Vleterbeek. De route ontleent dan ook haar naam aan het Keltisch-Germaanse toponiem ‘Fleterna’, waarmee deze beekvallei werd aangeduid.

De route vertrekt aan het ontmoetingscentrum De Sceure in Oostvleteren en gaat via de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren naar Poperinge. Via Elverdinge, Zuidschote en Woesten brengt de route je terug naar Oostvleteren.
kaart_ijzerbroekenfietsroute

 

Ijzerbroekenfietsroute (39km)

De route loopt door het waterrijke landschap van de IJzerbroeken, op de grens van de polders en de zandleemstreek. Je vertrekt vanuit het historische stadje Lo en fietst daarna via de Oude Zeedijk naar het Ieperleekanaal. De begroeide oevers van deze waterweg leiden naar Steenstrate. Via Reninge bereik je de IJzer en de sassen van Fintele waar de Lovaart de IJzer vervoegt. Op de terugweg fiets je langs verkeersarme landelijke wegen en ontmoet je historische hoeves en bijna vergeten dorpjes als Pollinkhove en Hoogstade.

Bierfietsroutes

page_1Het eeuwenoude hoppelandschap rond Poperinge verraadt het al, hier, in de Westhoek vind je ‘s werelds beste brouwerijen en dus ook ‘s werelds beste bieren. Ooit een goed bewaard geheim, vandaag wereldnieuws.
De 4 nieuwe bierfietsroutes brengen je naar een hele reeks lekkere adressen zoals brouwerijen, volkscafés, hopvelden,…, die je het bierverhaal van de Westhoek leren kennen. De routes lopen over grondgebied Poperinge, Vleteren, Lo-Reninge, Alveringem, Ieper en Diksmuide.

De 4 bierfietsroutes werden ook gebundeld in een handige pocket. Deze pocket is gratis te verkrijgen via de diensten voor toerisme of kan online worden besteld.

Je kan de pocket ook online bekijken.

Met Jaek en Nink door het vlakke land, Lo-Reninge/Alveringem – 26,1 km

672107Speciaal voor gezinnen met kinderen werden er 5 kindvriendelijke fietsroutes gelanceerd. De routes liggen verspreid over de hele Westhoek en zijn op kindermaat gemaakt. De Westhoek KD figuurtjes ‘Jaek en Nink’ wijzen kinderen de weg via zeshoekige bordjes. De routes zijn tussen de 17 en de 30 km.

Voor deze route kan je vertrekken aan Mout- & Brouwhuis De Snoek (Alveringem) of aan het infokantoor in Lo-Reninge (Markt), voor een gezellig namiddagje uit door het vlakken land. Onderweg is er een hele leuke quiz voor kinderen.

Alle fietskaarten zijn beschikbaar in de vakantiewoning!