In de omgeving

Elzendamme is een gehucht gelegen aan de IJzer,  midden in de schitterende plattelandsgemeente die Vleteren is. Centraal tussen de cultuursteden Poperinge, Ieper, Diksmuide en Veurne. Het is de ideale uitvalsbasis voor een fiets-, wandel- of kajaktocht in de omgeving.  Ook de natuurliefhebber komt aan zijn trekken. De broeken met zijn moerassige hooilanden zijn ware ontdekkingstempels van vogels, dieren, planten en bloemen. Wanneer het waterpeil van de IJzer heel hoog staat, overstroomt de IJzervallei en veranderen de graslanden in een gigantisch natuurlijk wachtbekken. In elk seizoen een nieuwe ervaring.

Op wandelafstand ligt het “Eversambos op de plaats waar vroeger een abdij stond, en het gehucht “de Fintele met zijn oude schutsluis op de Ijzer.

Vleteren, dat is Oost- en Westvleteren en Woesten! En wie kent Westvleteren niet?? Elke liefhebber van gerstenat kan op een kaart feilloos de ligging van dit heiligdom duiden. In het Ontmoetingscentrum ‘De Vrede’, zeg maar drankgelegenheid, is het ‘Claustrum’ ondergebracht. Dit kleine doe-museum gunt je een blik binnen de muren van de Sint-Sixtusabdij, want de abdij zelf is niet te bezoeken. In Oostvleteren zelf kan je terecht bij De Struise Brouwers en er proeven van bieren zoals Pannepot, Tsjeeses, Struise Witte en Rosse. Of de Zonnegloed, een dierenpark waar je er echt geen verwacht.

Ook de herdenking van de Groote Oorlog is nooit ver weg. Meer info over de verschillende sites, musea en evenementen vind je op www.flandersfields.be
Op slechts een klein half uurtje rijden ligt de kust. Met Plopsaland. En Plopsaqua! Ook Bellewaerde ligt op een steenworp.