Geschiedenis

Een pittoresk klein gehuchtje, met een grootse geschiedenis…

855_001
Elzendamme. Het klinkt een beetje vreemd. Maar het bestaat al lang. Ontstaan vlakbij de plek waar Ijzer en Vleterbeek samenvloeien. Niet ver van de Augustijnerabdij van Eversam. De Ijzer snijdt Elzendamme letterlijk in twee. Ook hier spreken we van rechteroever en linkeroever. Precies Antwerpen, maar dan in het klein.
Al in 1176 vinden we “terra de Hutseldam”, of Helsendam terug in de geschiedenisboeken.

Maar wat betekent het nu precies? Het is een dam gemaakt van bussels elzentakken, stenen en aarde. Die dam werd op deze plaats in de Ijzer aangelegd om het water te stuwen voor voldoende diepgang voor de scheepvaart. Maar dan moesten ze wel over de dam geraken! En hoe doe je dit eenvoudig en efficiƫnt? Juist, er over sleuren. In de middeleeuwen was er een scheepshelling om schuiten te herstellen. De meeste inwoners van Elzendamme waren dan ook schippers of scheepswerklieden.
Elzendamme was een bloeiende binnenhaven, met verbindingen naar Poperinge, de Lovaart, Ieper en Diksmuide via Fort Knocke. Strategisch belangrijk dus. Tijdens de Franse Revolutie werd het gehucht platgebrand, net als de Eversamabdij. Maar de haven werd heropgebouwd, je kan nog steeds de verharde loskaai zien.

Ook toeristen vonden Elzendamme, al in 1900 kwamen rijke Noord-Fransen in de zomer vissen of jagen in het jachtseizoen. De eerste herbergen ontstonden voor eten, drinken en logies.